1. Home
  2. Innovatie
  3. De zorg van de toekomst, hoe ziet dit eruit?

De zorg van de toekomst, hoe ziet dit eruit?

Onze zorg moet op de schop. Tijden veranderen en de zorg verandert mee.We staan voor nieuwe uitdagingen. Zorgpersoneel is schaars. Ouderen wonen langer thuis. Ziekenhuisopnamen worden korter en de zorg verschuift meer en meer naar de thuiszorg. Dat betekent ook dat de zorgvraag complexer wordt. Artificial intelligence, e-health en robotica zijn in opkomst. Nu vaak nog onbekende begrippen, maar straks weten we niet beter meer.

Kunstmatige intelligentie en Big Data

Artificial Intelligence, onze kunstmatige intelligentie, wordt al veel toegepast. Samen met Big Data (de verzameling en het ter beschikking stellen van heel veel online gegevens) vormt het een bron van informatie voor de toekomst. Zij verzamelen heel veel zorggegevens die snel en eenvoudig geïnterpreteerd kunnen worden. Het kan verbanden leggen tussen diverse klachten en behandelingen. Zo kan de zorg rondom een groep patiënten met hetzelfde ziektebeeld heel efficiënt en effectief gebeuren.

Zorgrobots in de zorg

De toepassing van robots in de zorg gaat steeds meer toenemen. De robot kan zorgprofessionals helpen in hun werk. Zij kunnen patiënten helpen herinneren aan het innemen van medicijnen of bewegingsoefeningen ondersteunen. Natuurlijk kan de robot niet alle taken overnemen. Veiligheid en persoonlijke aandacht blijven voorop staan.

Het inschakelen van drones in de zorg

Ook de drone zal meer zijn intrede gaan doen. Hij kan de patiënt van dienst zijn als er met spoed medicijnen moeten komen. Vooral voor mensen die erg afgelegen wonen of mensen die aan huis gekluisterd zijn is dit een snelle oplossing. De drone kan de medicijnen vervoeren naar bijna elke willekeurige plek. Of hij kan beeldopnamen maken van bijvoorbeeld verwondingen, zodat een arts op afstand snel een diagnose kan stellen en de juiste hulp kan inroepen. Als deze ontwikkelingen zijn nu nog vaak toekomstmuziek maar zullen in rap tempo hun weg vinden binnen onze maatschappij.

Dit vindt u wellicht ook interessant
Menu